Despre noi
Grupul de Parteneriat African s-a născut din nevoia de a crea o comunitate africană care să ofere sprijin, să fie activă și informată. Această inițiativă datează din 2012 (grupul informal se numea atunci Grupul de Parteneriat România – Burundi), când ne limitam la activități sociale de mică amploare pentru a ține legătura și a ne ajuta reciproc la nevoie. În ultimii ani, comunitatea africană a crescut, la fel și nevoia de a ne ajuta reciproc pentru a ne integra cu ușurință în noul oraș. Astfel, Grupul de Parteneriat African își propune să creeze un cadru pentru dezvoltarea unei comunități africane bine structurate, cu capacități adecvate pentru a contribui la viața socială, economică și culturală a României și, în special, a orașului Cluj-Napoca.
De asemenea, trăind în societatea actuală care se confruntă cu provocări precum integrarea diferitelor culturi care trăiesc în același spațiu, necesitatea de a înțelege conceptul de toleranță prin cunoaștere și relaționare.
Grupul de Parteneriat African își propune să construiască pas cu pas un spațiu intercultural care să promoveze dialogul intercultural, să valorifice diversitatea culturală și să încurajeze schimburile zilnice între comunitățile care trăiesc în Cluj. Ne dorim un oraș intercultural cu o colectivitate locală
lipsită de prejudecăți, tolerantă și solidară, care să înțeleagă valoarea diversității și în care fiecare comunitate are șanse egale de dezvoltare.
Pe termen lung, obiectivul nostru este de a avea o societate mai informată, mai tolerantă, mai curioasă și mai deschisă față de cultura africană și către schimburi de experiență în țările africane.
Membri fondatori
Diane Roman Inamahoro
Vice Președinte
Diane Roman Inamahoro este din Burundi și locuiește în Cluj-Napoca din 2012. Este căsătorită și are 4 copii. De când a venit în România, a fost interesată de integrarea migranților, deoarece ea însăși a fost una dintre ei. În timpul studiilor de masterat, a participat la diferite proiecte menite să ajute migranții în procesul lor de integrare. Începând din 2015, a lucrat ca mediator intercultural reprezentând comunitatea africană în cadrul Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului – secția Cluj. Munca ei a constat în identificarea provocărilor cu care se confruntă membrii comunității și în furnizarea de informații juridice și sfaturi pentru depășirea acestora.
Ceea ce i-a plăcut cel mai mult în activitatea sa de mediator intercultural a fost organizarea de activități culturale care să reunească oameni din toate comunitățile. Ea crede în puterea diversității și consideră că diferențele ar trebui celebrate. Ea a fondat Grupul de Parteneriat African, care își propune să construiască pas cu pas un spațiu intercultural care să încurajeze dialogul intercultural și să valorifice diversitatea culturală.
Pe lângă faptul că lucrează la proiecte de integrare a migranților, Diane are o afacere împreună
cu soțul ei la Tarnita Yachting Club, o inițiativă de familie care are ca scop să ofere un loc în care persoanele cu mentalități asemănătoare să se întâlnească cu familia și prietenii pentru a se bucura de sporturi nautice.
Atunci când nu lucrează, Diane se bucură să petreacă timp cu familia sa, fie că face drumeții,
fie că merge cu bicicleta sau călătorește. Ea și-a creat site-ul canalului YouTube și blogul pentru
a-și împărtăși poveștile. Ea crede că există înțelepciune și lecții care pot fi învățate din fiecare
poveste și, prin urmare, poveștile sunt destinate să fie împărtășite.